Мащабно учение на БА с участието на Ракетни съединения и части от СВ, ВВС и ВМС -23-29 юни 1968 г.

На 23-29 юни 1968 г. под ръководството но зам. министъра на отбраната ген. л-т Кирил Косев се провежда мащабно учение на БА – съвместни тактически учения с бойни стрелби с участие на ракетни съединения и части на СВ, ВМС , ЗРВ   и ескадрила на ВВС. Бойните стрелби на ракетните съединения и части от СВ и ВМС се провежда за първи път от територията на РБългария.

   Помощник ръководители на учението по РВ на СВ - ген. м-р Димитър Желев Тодоров , по РВ на ВМС - адмирал Иван Стоянов Добрев, по ЗРВ на ВВС - ген. м-р Димитър Панайотов Димитров, по ВВС – ген. м-р Тодор Иванов Дачев.

   От СВ участват 56 ракетна бригада с командир п-к Марин Минков Мермерски , 129 подвижна ракетно техническа база с командир подполковник Петко Д. Лазаров , 66 ракетна бригада с командир п-к Христо Гатев Иванов, 130 подвижна ракетно техническа база с командир п-к Емил Спасов Иванов. От ЗРВ на ВВС участва 3 зрбр с к-р полковник Здравко Ангелов Велчев, от ВМС участва 2 брегова ракетна бригада с к-р Йордан Петров Няголов. В учението участва и бойна ескадрила от ВВС. Сили и средства на ВМС участваха в засичане попаденията в целта и осигуряване   безопасноста в района на стрелбите в акваторията на Черно море.

   Кулминацията на ученията е 28 юни 1968 г.

   Учението се провежда пред държавното ръководство на РБългария с цел да покаже нарастналите тактически и технически   знания и умения на ръководящия състав на БА , на командирите и инженерно-техническия състав от участвалите съединения и части да подготвят личния състав и техниката за изпълнение на сложни бойни задачи. Отработени са в най-големи подробности въпросите на взаимодействието между видовете ВС и родовете войски. Бойните стрелби са оценени на ,,отличен“.

     По този повод и 50-тата годишнина от проведеното съвместно   учение   на съединенията и частите от видовете ВС на БА по инициатива на ракетчици и артилеристи от Бургас , Карлово, Ямбол, Варна и София участници в това мащабно учение и служили войници, сержанти и офицери през годините в тези поделения и любезното съдействие на кмета на гр. Приморско на 1 септември 2018 г. в гр. Приморско ще се проведе тържество под патронажа на Президента на РБългария Начало 12.00 ч. пред паметната плоча в района на морската градина на Приморско.

   Това историческо събитие е част от славата и успехите на Българската армия. Гордост за ракетчиците от видовете ВС на БА.

   Нека почетем с лично участие това знаково тържество на ракетчиците войници, сержанти и офицери от запаса и резерва на БА.

           Председател на УС на Клуб ,,РВиА Олимпий Панов“ гр. София

                        ген. м-р/з/ Вълчо Фотев