Издания

Възпоменателен очерк по случай 50 години от един строгосекретен Показ-28 юни1968

 

                  Възпоменателен очерк по случай 50 години                                                                 

      

Оръжие на възмездието

resize 20140310030059 Orazhie na vazmezdeto

Автор: Гергин Гергинов

Книгата е написана като обзорен анализ на създаването на бойните ракети от ранните векове до първата половина на ХХ век, като основно внимание е отделено на развитието на балистичните ракети.Разгледана е дейността на учените, създали основата на ракетодинамиката, позволила разработване на ефективни за времето си образци ракетно въоръжение. Особено това важи за създаденото в Германия през 30-те и 40-те години, което на практика предопредели неговото развитие през втората половина на ХХ век. Внимание, адекватно на реализираните постижения, е отделено и на други страни, както и на авангардни проекти, далеч изпреварили времето си.

 

Атомът

resize 20140310030026 atomat

Автор: Гергин Гергинов

В книгата се анализира създаването на първите ядрени боеприпаси, същността им и бойните им възможности.Разгледана е последователността на разработването им в страните от днешния “ядрен клуб“, както и усилията на други страни да станат негови членове.Посочени са последиците от ядрената надпревара и стъпките, предприети за нейното ограничаване.Приведени са данни за влиянието на ядреното оръжие върху военно-политическата стратегия на водещите държави.Подчертана е опасността от намаляване на ядрения праг чрез създаване на т.н. “чисто ядрено оръжие“.

 

Залезът на неуправляемите

resize 20140402020637 zalezat

Автор: Гергин Гергинов

Реактивният принцип за движение е известен отдавна и е използван от човека още през ранните векове без да съзнава неговата физическа същност и законите, на които се базира. Със създадените по-късно технически изделия, основаващи се на реактивния принцип, човекът отначало навлезе във въздушното пространство, а след това проникна в студения и неприветлив космос. Чрез реактивния принцип за първи път той преодоля земната гравитация, нещо, което с използвания до тогава принцип за придвижване, базиращ се на триенето между движителя и околната среда, бе невъзможно. Именно поради важността на реактивния принцип за живота на съвременния човек, включително и във военното дело, в книгата е отделено място за разглеждане на неговата физическа същност.

На основата на реактивния принцип са създадени различни по предназначение и възможности реактивни и ракетни двигатели, които са основа на ракетостроенето, включително и военното. Първите ракети, използвани за военни цели, са неуправляеми балистични. Тяхни представители, получили масово разпространение, са реактивните гранати на гранатометите, ракетите на реактивните системи за залпов огън, тези от клас “въздух-земя“, използвани от щурмовата авиация, и тактическите ракети от първо поколение. Тяхните конструктивни особености и бойни възможности, както и тенденцията за тяхното развитие, са предмет на разглеждане в настоящата книга.

 

Схватка "Ракета - броня"

resize 20140402020513 raketa bronia

Автор: Гергин Гергинов

След края на втората световна война започва активно обсъждане на въпроса за ефективността на противотанковите средства. Опитът от войната показва, че двубоят между бронята и снаряда, воден с променлив успех, не е разрешен, а все по-мощната бронева защита предвещава залез на противотанковите оръдия. Защото прекомерното увеличаване на техния калибър води до неприемливо влошаване на тактико-техническите им характеристики и особено на масата и маневреността. Затова като тяхна алтернатива специалистите все повече обръщат поглед към противотанковите ракетни комплекси /ПТРК/, показали добра бойна ефективност в редица сражения от завършилата вече война.

Противотанковите управляеми ракети са елемент от противотанковите ракетни комплекси, които се класифицират в зависимост от масата, далечината на полета на ракетата и вида на системата за насочване. Най-важният елемент на противотанковата ракета е системата за насочване в целта, чиято същност се обуславя от приетия метод за насочване и неговата апаратурна реализация.

От средата на 40-те години до началото на XXI век са създадени четири вида системи за насочване, характеризиращи четири поколения управляеми противотанкови ракетни комплекси. Стимул за това развитие е усъвършенстването на танковата броня. Това противоборство не е завършило и до днес. Именно в този аспект са разгледани създадените ПТРК в предлаганата книга.

 

ТР, ОТР и БРСД

tr-otr-m

Автор: Гергин Гергинов

В книгата са анализирани конструктивните особености,тактико-техническите характеристики и бойните възможности на тактическите ракетни комплекси от първо и второ поколение,разработени в СССР/Русия, САЩ, Франция и Китай през 50-60 те години на ХХ век. Значително място е отделено на оперативно-тактическите комплекси, притежаващи несравнимо по-висока бойна ефективност, особено тези от второ и трето поколение, които днес са на въоръжение в армиите на Русия, САЩ и Китай. Особено внимание е отделено на впечатляващото развитие на ракетните комплекси със средна далекобойност. Приведени са факти от историята на разглежданите ракетни комплекси, при създаване на който активно са използвани постиженията на германските ракетчици от 40-те години на миналото столетие.

 

 

Балистични Стратегически

balistichni-strategiceski-m

Автор: Гергин Гергинов

През втората половина на ХХ век, отначало в САЩ и СССР, а по-късно и в редица други страни, бяха създадени ракети с различни тактико-технически възможности, използвани като носители на ядрени боеприпаси - особено това се отнася до ракетите със стратегическо предназначение. Именно затова не само днес, но и през изминалите десетилетия, те са предмет на постоянен интерес и оценка не само от военните специалисти. Това е така, защото именно този клас ракетно въоръжение има “заслуга“ за запазване на световния мир, надеждно осигурявайки валидността на принципа за “взаимно гарантирано унищожаване“. А то от своя страна не позволи на военно-политическите авантюристи, мечтаещи за нов световен ред, да използват натрупаните огромни ядрени арсенали за постигане на тази цел. Именно на пролемите, свързани със създаването на този клас балистични ракети, както и на тяхните бойни възможности, е посветена настоящата книга.

 

Крилатите Роботи. Част Първа. РУСИЯ

7. КРИЛАТИТЕ РОБОТИ. ЧАСТ ПЪРВА. РУСИЯ

Автор: Гергин Гергинов
Книгата е посветена на създаването, основните характеристики, конструктивните особености и бойните възможности на видовете крилати ракети, които днес са едно от най-важните високоточни ударни средства. Активното им разработване започва през втората половина на 50-те години на ХХ век, но реален пробив е осъществен в 70-те години, след като бяха реализирани революционни постижения в областта на електрониката. 

 

В тази част на книгата се анализират разработените образци в бившия СССР, използвани и развивани от днешна Русия.  

 

 

 

Крилатите Роботи. Част Втора. САЩ

8. КРИЛАТИТЕ РОБОТИ. ЧАСТ ВТОРА. САЩ

Автор: Гергин Гергинов
 
Книгата е посветена на създаването, основните характеристики, конструктивните особености и бойните възможности на видовете крилати ракети, които днес са едно от най-важните високоточни ударни средства. Активното им разработване започва през втората половина на 50-те години на ХХ век, но реален пробив е осъществен в 70-те години, след като бяха реализирани революционни постижения в областта на електрониката. В тази част на “Крилатите роботи“ се анализира създаването, основните характеристики, конструктивните особености и бойните жъзможности на видовете крилати ракети на САЩ.

Общото принципно устройство на крилатите ракети е разгледано в  “Крилатите роботи. Част Първа. СССР/РУСИЯ“

 

 

 

Крилатите Роботи. Част Трета. КИТАЙ, ЕВРОПА

9. КРИЛАТИТЕ РОБОТИ.ЧАСТ ТРЕТА. КИТАЙ.ЕВРОПА

Автор: Гергин Гергинов

Анализирано е създаването, основните характеристики, конструктивните особености и бойните възможности на различни класове крилати ракети, разработени в Китай и в някои европейски странии.В тази част на “Крилатите роботи“ се анализира създаването, основните характеристики, конструктивните особености и бойните жъзможности на видовете крилати ракети на САЩ.

Общото принципно устройство на крилатите ракети е разгледано в  “Крилатите роботи.Част Първа. СССР/РУСИЯ“

НачалоПредишна12СледващаКрай
Страница 1 от 2